INFO
Charlene de Carvalho-Heineken
Marco de Nood
2002
Kleurenfoto
h 20,3 x b 20,3 cm
Verandering in stijl
Freddy Heineken kreeg één kind met zijn echtgenote Lucille Cummins: Charlene. Haar zakelijke betrokkenheid bij de brouwerij bleef lange tijd beperkt tot één aandeel. Verder hield ze zich op de achtergrond. Wel was Charlene sinds 1988 lid van de Raad van Beheer van Heineken Holding N.V., die de zelfstandigheid van het concern op lange termijn bewaakt.
Toen Freddy in 2002 overleed, werd Charlene als enig erfgename grootaandeelhouder. In een van haar zeldzame interviews vertelt ze veel later in Fortune hoe zij zich gesteld zag voor de vraag of zij een actievere rol in het bedrijf zou gaan spelen. Na een week nadenken besloot ze dat het tijd was om zich sterk te maken voor de onderneming en de toekomst van Heineken te waarborgen.
Stijlverandering
Charlene en haar man Michel de Carvalho houden zich bezig met het bedrijfsimago, overnames en de keuze van bestuursleden en topmanagers. Sinds 2002 waait er bij Heineken een andere wind. De risicomijdende groeistrategie heeft plaatsgemaakt voor een expansieve overnamestrategie. Dat is nodig om met de allergrootste bierbrouwers te concurreren - de ‘olifantendans’ - via grote overnames, zonder Heinekens onafhankelijkheid te ondergraven.
Top drie
Uiteindelijk lukt het om in iets meer dan een decennium de positie van Heineken als derde brouwer ter wereld te handhaven door vier megaovernames: het Oostenrijkse BBAG, het Schotse Scottish & Newcastle (samen met Carlsberg), het Mexicaanse Femsa en Asia Pacific Breweries. Dat alles mét behoud van het familiekarakter van de onderneming.