INFO
Biertonnetje met drukknop gebruikt bij de opening van brouwerijen Heineken Den Bosch en Heineken Zoeterwoude
1958
hout, messing, kunststof, elektra
h 14 cm, Ø 7 cm
Uitbreiding gezocht
Tot twee keer toe zette Bernhard van Lippe Biesterfeld, Prins der Nederlanden, met dit piepkleine biertonnetje een complete brouwerij in werking. Met één druk op de knop startte de echtgenoot van koningin Juliana op 4 september 1958 de nieuwe brouwerij in Den Bosch. Op 18 april in 1975 gebeurde hetzelfde bij de brouwerij in Zoeterwoude, die de vestigingen in Rotterdam en later Amsterdam verving.
Op de foto uit Zoeterwoude straalt naast de prins Freddy Heineken , de motor achter de beide uitbreidingen. Freddy heeft na zijn leerjaren als salespromotor in Amerika contact gezocht met brouwerij De Amstel, om zich gezamenlijk te richten op het binnenlandse thuisverbruik - en daarmee de verkoop van bier via kruidenier en supermarkt.
Flessenbier
Die beslissing heeft, samen met de stijgende bierexport, geleid tot een enorme vraag naar flessenbier. Hoewel de vestigingen in Amsterdam en Rotterdam op topsnelheid bleven produceren, konden ze het al snel niet meer bijbenen.
gerritje
De Heineken-directie hoopte de problemen op te lossen met een groot bierverwerkingsbedrijf op een industrieterrein in Den Bosch. De bedoeling was om hier het bier te bottelen dat het speciaal gebouwde transportschip Gerritje zou aanvoeren uit de Randstad. Kort daarop werden de plannen bijgestuurd en kreeg Den Bosch een volledige brouwerij. En zelfs gedurende de aanbouw moest de productiecapaciteit nog enkele malen worden vergroot.
Magisch getal
Al met al geen overbodige luxe, want al tijdens de feestelijke opening met Prins Bernhard maakte Heineken bekend dat de Amsterdamse en Rotterdamse vestiging - recent gemoderniseerd en uitgebreid - samen het magische productiegetal van 1 miljoen hectoliter bier hadden gehaald. Uitbreiding op een nieuwe locatie was het enige logische vervolg ‒ dat werd Zoeterwoude.