INFO
C.A. Robert
De Heineken-proefbar op de wereldtentoonstelling in Parijs
1900
zwart wit foto op karton geplakt
h 39,5 x b 29,5 cm
In de prijzen
Je moet er maar eens op letten. Het etiket van een flesje Heineken bevat nog altijd vier historische jaartallen uit de 19de eeuw. In 1875, 1883 en 1889 werd het bier van Gerard Adriaan Heineken bekroond vanwege de uitmuntende kwaliteit . In 1900 was Heineken zelf jurylid op de Wereldtentoonstelling in Parijs.
Gerard Adriaan Heineken wint in 1875 de eerste onderscheiding voor zijn ondergistende ‘Beiersch bier’: een gouden medaille tijdens de Internationale Tentoonstelling van Industrie bij Zeeën en Rivieren in Parijs. Die toekenning betekent Heinekens toegang tot de Franse markt. Tijdens de Internationale Koloniale en Uitvoerhandel Tentoonstelling in zijn eigen stad Amsterdam wint Heineken de hoogste onderscheiding, het ‘Eere diploma’.
Helder Heineken
De zaken gaan goed. Heineken’s bier vloeit in talloze Amsterdamse en Parijse grand-cafés in de glazen van deftige dames en heren. Het heldere pilsener is echt een elitedrank, heel anders dan het troebele werkmansbier van hoge gisting waarmee Heineken in brouwerij De Hooiberg begon. Zelfs met de beroemde nachtclub Folie-Bergères heeft Heineken een contract weten af te sluiten van liefst 2000 hectoliter (1 miljoen bierglazen!) per jaar.
Proefbar en Taverne Hollandaise
En dan, in 1889, verschijnt Heineken op dé Wereldtentoonstelling in Parijs. Hier op de foto is een barretje te zien waar bezoekers Heineken-bier kunnen proeven. Maar dat is niet alles: de Nederlandse brouwer heeft een compleet café-restaurant op het Champs de Mars laten neerzetten. Het tijdschrift l’Illustration bericht over deze indrukwekkende ‘Taverne Hollandaise ’ van architect Edouard Niermans - later medeontwerper van de Moulin Rouge. De gevel bestaat uit een complete galerij en daaronder een langgerekt terras met stijlvolle dames en heren. De boogvormige ingangen hebben stralenkransen als decoratie. Erboven een rij wapenschilden en naamborden van Europese steden: Monaco, Belgrado, Athene…
Niets dan Heineken
Het ronkende artikeltje meldt dat de Parijse boulevardcafés ‘niets dan Heineken schenken’ en ook het tentoonstellingspubliek ‘a consommé énormément’. Hetgeen de jury ertoe heeft bewogen de heer Heineken te eren met een diplôme d’honneur van de Grand Prix . In dezelfde klasse 73 (alcoholische dranken) winnen nog zes buitenlandse bierbrouwers, waaronder Carlsberg, én een Nederlandse jeneverstoker. Maar Heineken plaatst de tekst ‘Grand Prix Paris 1889’ op het etiket alsof het de hoofdprijs betreft.
A-gist
Toch schijnt de Grand Prix-jury vooral onder de indruk te zijn geweest van de nieuwe, zuivere gisttype in het Hollandse bier. Deze zogeheten A-gist is in Heinekens Rotterdamse laboratorium ontwikkeld door de scheikundige Hartog Elion. Diezelfde A-gist vormt tot vandaag de dag nog altijd de kracht van Heinekens bier.
Als in 1900 opnieuw een wereldtentoonstelling in Parijs plaatsvindt, wordt Heineken gevraagd plaats te nemen in de jury van zijn eigen productklasse. Dit is een grote eer, die zowel het prestige van zijn brouwerij als van zijn biermerk verhoogt. Jammer genoeg is de status van een Membre de Jury ‘Hors Concours’ (buiten mededinging). Maar Heineken mag zijn uitgesloten van de competitie, het jurylidmaatschap vermeldt hij vanaf 1904 trots op zijn bieretiket.