INFO
Inzegening van de Heineken brouwerij in Den Bosch
1958
zwart witfoto
h 17,8 x b 23,8 cm
De zegeningen van het bier
De Heineken-brouwerij in Den Bosch, geopend in 1958 , ligt midden in de rooms katholieke provincie Noord Brabant. De katholieke Kerk, geleid door de paus in Rome, is een voortzetting van de middeleeuwse christelijke Kerk in de Nederlanden.
Het geloof van rooms-katholieke christenen draait om de misviering, waarin zij de kruisdood van Christus herdenken. Tijdens een vaste structuur van Latijnse teksten, gezangen en rituelen, uitgevoerd door een priester, transformeren brood en wijn in Christus’ lichaam en bloed. Daarnaast hechten rooms-katholieken sterk aan rituelen in hun dagelijks bestaan. Bijvoorbeeld de inzegening, waarbij een katholieke geestelijke mensen, dieren of voorwerpen besprenkelt met wijwater - gezegend water, niet te verwarren met wei - om goddelijke voorspoed af te smeken.
Zegening
In zuidelijk Nederland en in Vlaanderen, waar het katholicisme de reformatie overleefde, kijkt niemand er dan ook van op als een pastor met een wijwaterkwast verschijnt bij de start van een wielerwedstrijd. Na het uitspreken van een smeek- en dankgebed krijgen de renners én hun rijwielen een wijwaterdouche. De pastor geeft elke gezegende bovendien een zending mee, een missie-opdracht. Bijvoorbeeld om voor de veiligheid van de ander in het verkeer te zorgen. Volgens diezelfde traditie laten boeren ook hun koeien inzegenen en zelfs vakantiegangers hun auto.
Brouwerij-zegen
Bij de opening van de Heineken-brouwerij in Den Bosch is dat niet anders. Op de foto zegent pater Martin van der Drift (1912-2003) op 12 april 1958 een stapel metalen bierfusten. Vanzelfsprekend moet heil worden afgeroepen over dit enorme project, dat de bierproductie van de brouwerijen in Amsterdam en Rotterdam zal verenigen en verhogen. Het Bossche brouwhuis is gebouwd naar de nieuwste inzichten, met roestvrijstalen ketels in plaats van koperen. Ook is het brouwproces grotendeels geautomatiseerd en werd aangestuurd vanuit één elektrisch systeem.
De inzegening bood helaas geen garantie voor de toekomst: de moderne brouwketels bleken constructiefouten te hebben. Bij de eerste uitbreiding in 1960 kwamen er alsnog weer traditionele, koperen exemplaren.