INFO

Havengezicht Rotterdam, 'op beide oevers der rivier...

Uw Heineken het meest getapte bier!'
Piet Cottaar

1960‑1973

Verf op hardboard

h 130 x b 405 x d 5 cm

 

15797 Havengezicht Rotterdam, 'op beide oevers der rivier... Uw Heineken het meest getapte bier -1.jpg

Terug in de thuishaven

Kunstenaar en geboren Delftenaar Piet Cottaar jr. (1908-1984) werkt vrijwel zijn hele leven in Rotterdam. Sterker nog, bij één en dezelfde werkgever. Bijna 40 jaar is Piet als reclameschilder verbonden aan de Heineken-brouwerij in Oud-Crooswijk. Vanaf 1942 treedt hij er in vaste dienst en krijgt zelfs zijn eigen atelier op de brouwerijzolder.  

Cottaar, begonnen als huis  en decoratieschilder, heeft een avondopleiding gevolgd aan de Rotterdamse kunstacademie. Voor Heineken ontwerpt hij vanaf 1935 op contractbasis reclamevoorstellingen en monumentale schilderingen voor vrachtwagens, interieurs en buitenmuren. Hij maakt schilderijen voor cafés en restaurants maar ook voor zelfbedieningswinkels, die hun overbodig geworden etalages willen afsluiten met een vrolijk Heineken-paneel. Tientallen werken vinden hun weg naar bedrijven in de regio Rotterdam. Aldus beschikt Cottaar over een uitgestrekt tentoonstellingsgebied en kennen alle ingezetenen zijn werk. 

Havenpanorama’s

Voor het hoofdkantoorgebouw van zijn werkgever schildert Cottaar twee enorme havenpanorama’s van maar liefst vier meter breed. Dit is Havengezicht Rotterdam, een uitkijkje op de noordelijke Maasoever met links de haven en rechts de Euromast en de ingang van de Maastunnel. Op het water is het een komen en gaan van vaartuigen. Links trekken twee sleepboten een groot schip de rivier op, de Pilsland, met de letter H van Heineken en een glas bier op de schoorsteen. Onderaan staat de tekst ‘op beide oevers der rivier... Uw Heineken het meest getapte bier!’.

Het hoofdkantoor van Heineken Rotterdam aan de Crooswijksesingel, ontwerp van Willem Kromhout, in 1951. Tegenwoordig het enige brouwerijgebouw dat er nog staat.

Havenstad-Heinekenstad

Op het andere panoramaschilderij komt zo’n zelfde schip van rechts het beeld in varen, eveneens door twee sleepboten getrokken en in dit geval toepasselijk de Dorstrecht geheten. Twee reclamevliegtuigjes voeren de woorden ‘Havenstad’ en ‘Heinekenstad’ mee. In de voorgrond surft het zogeheten Obertje, dat  bekendheid kreeg in de creatie van Ger Dorant voor het Heineken-reclameaffiche. Op zijn schilderij van een Heineken-restaurant bedient dit bierglas-met-beentjes een dinerend stel aan tafel.

Piet Cottaar, Restaurantscène 'Heineken, Het meest getapt', 1960-1973

Van geen vreemde

Na zijn pensionering in 1973 blijft Cottaar actief als kunstschilder, overigens net als zijn gelijknamige vader. Piet senior (1878 1950) was een autodidact, die bekend werd met klassieke bloemstillevens. Piet junior schildert naast zijn reclamewerk oudhollandse landschappen, waarvan er vele - via kennissen bij de Holland-Amerikalijn in Rotterdam - bij kopers in de Verenigde Staten terechtkomen.

Thuishaven


In 1974, een jaar na Cottaars pensionering, sloot de Rotterdamse Heineken-brouwerij haar deuren en verhuisde de bedrijfsvoering naar Zoeterwoude. Alle brouwerijgebouwen werden afgebroken. Het kantoorgebouw van architect Willem Kromhout bleef staan maar werd leeggehaald in de late negentiger jaren om vervolgens jarenlang dienst te doen als bedrijvenpand. De havenpanorama’s belandden uiteindelijk in de depots van de Heineken Collection. Toch heeft het verhaal een positief einde. Dankzij de herbestemming van het Kromhout-gebouw met een museumfunctie is vanaf 2022 déze Cottaar weer terug in de thuishaven. 

Whooops!

Something went wrong while loading the collection, please try again to get a better experience.

RETRY