Tussen kunst en commercie
Piet Parra (Pieter Janssen, 1976) is alleskunstenaar en internationaal uitgegroeid tot een typisch Amsterdams merk. Met zijn eigenzinnige stijl is hij al jaren beeldbepalend in de jongerenscene van de hoofdstad en ver daarbuiten.
Zijn absurdistische illustraties met dwarrelende letters en opvallende figuren – vrouw met vogelsnuit, mens met tomatenkop – in vrolijke kleuren kom je tegen op kleding, in grafisch ontwerp (het Patta-logo) en schilderijen , maar ook ruimtelijk in het stadsgroen. Het bange konijn met de hangoren in het Flevopark, ontworpen voor hiphopfestival Appelsap, is van hem.
Parra kan alles
Voor zijn eigen kledingbedrijf Rockwell Clothing bepaalt Parra (Surinaams voor ‘paranoia’) het design van kleding en accessoires , die tot in Japan worden verkocht. Voor Footlocker ontwierp hij zijn eerste grote reclamecampagne, voor Nike decoreerde hij sneakers en jacks. Net zo makkelijk treedt Parra op met Le Le [lul-lu], een band met optimistische elektronische beats. En regelmatig zijn schilderijen van hem te zien op internationale tentoonstellingen. Als illustrator tekende hij honderden affiches, flyers en cd-hoezen, maar ook boekomslagen voor uitgeverij Penguin en advertenties voor grote bedrijven zoals Coca-Cola en Ben & Jerry’s.
Heineken goes urban
In een poging aansluiting te vinden bij de urban culture roept Heineken in 2004 de hulp in van marketingbureau StrawberryFrog. Het resultaat is de prijswinnende reclamecampagne ‘Social Cocktails’, met tekeningen van Zeloot en Piet Parra. Parra komt onder andere met dit nostalgische ontwerp, van de Manhattan-skyline met wolkenkrabbers in geel en wit, als waren ze met bier gevuld, tegen een nachtelijke hemel. Een elegante hand pakt er een glas Heineken-bier tussenuit. De tekst bevat het recept voor een stadsfeest à la New York, met als ingrediënten: 76 HEINEKENS . 1 BOOM BOX . 56 STRANGERS. Rechtsboven de Heineken-slogan ‘Meet you there’, eveneens in 2004 geïntroduceerd. Volgens het jaarverslag: ‘As the brand extends its global market share, and its positioning becomes more consistent, our marketing is becoming increasingly international.’
Kunst en commercie
In Piet Parra komen kunst en ondernemen op een constructieve manier samen. Sinds Footlocker combineert hij zijn vrije werk met commerciële opdrachten. Daar heeft hij geen problemen mee: ‘Ik snap wel waarom grote bedrijven bij mij aankloppen. Ik ben een stem van de jeugd. Wat ik maak is popular art: vrolijk en altijd easy on the eye. Een feest voor alle leeftijden.’
BEER
Andere kunstenaars hebben daar meer vragen bij, zoals Erik van Lieshout, met wie Parra in 2019 exposeert tijdens de groepstentoonstelling Chapter 1NE in Het Hem . Van Lieshouts inzending BEER stelt op humoristische wijze de huidige financiële ontwikkeling van kunst aan de orde. Waar begint commercie en eindigt creativiteit? Heb je als kunstenaar in de westerse kunsttraditie nog de vrijheid om politiek kritisch te zijn, wanneer je veel geld ontvangt van een multinational?
Heinekenprijs
Aanleiding voor het werk is de Dr. A.H. Heinekenprijs voor de Kunst, die Van Lieshout in 2018 heeft gewonnen: de tweejaarlijkse erkennings- en aanmoedigingsprijs, in 1988 ingesteld door Alfred Heineken ( evenals grootvader Gerard Adriaan een oprecht kunstliefhebber) - die dan haar 30-jarig jubileum viert.