INFO

Gezicht op een plein met cafés in Maastricht, met op de achtergrond de Sint Janskerk, de Sint Servaaskerk en het Stadhuis

Han Jelinger

ca. 1948

ingekleurde pentekening, potlood, pen, aquarel, gouache

h 92 x b 102 x d 3 cm (incl. lijst)

 

27068_V1.jpg

Een geschenk uit het zuiden

Zoom vooral even in op deze tekening uit circa 1948 van een Maastrichts plein, met in de achtergrond de torens van de Sint Janskerk, Sint Servaaskathedraal en Stadhuis. Er zijn zóveel grapjes en verwijzingen in verwerkt, dat moet je van dichtbij zien. In de huizen aan het plein zit een reeks cafés met van links naar rechts de volgende biermerken: De Drie Hoefijzers, Oranjeboom, Bavaria, ZHB en Amstel. De drie volgende cafés schenken Brand, De Leeuw en Gulpener, en op het grote pand helemaal rechts staat ‘Heineken’s Bieren’.

Bij dit laatste café laatste is duidelijk iets aan de hand. Het terras zit bomvol en voor de feestelijk geklede cafébezoekers speelt de Maastrichtse Muziekvereniging De Nachtgaal vrolijke muziek.


Ons bier is weer best

Links vooraan lopen twee dragers met een vat Bavaria boos weg. Eentje draagt een bord met de tekst ‘ONS (…) BIER IS WEER (BES)T’. Die slogan gebruikte het Centraal Brouwerij Kantoor voor alle aangesloten brouwers na de Tweede Wereldoorlog, om aan te geven dat het Nederlandse bier weer net zo lekker was als daarvoor. Vrijwel de hele oorlog was het wegens gebrek aan grondstoffen slap en smakeloos geweest.

Ziekenhuisbier

Links bij het café waar bier van de ZHB wordt geschonken, laden een non en een man in een doktersjas een lichaam in een ambulance. Achter hen dragen omstanders nog iemand naar buiten. Waarschijnlijk slaat dit grapje op de slechte reputatie van het bier uit de Zuid-Hollandse Bierbrouwerij, dat vanwege de matige kwaliteit de bijnaam ‘ZiekenHuisBier ’ had gekregen.

Geschenken

Rechts vooraan staat het Geschenkencomité: een groep mannen, waarvan drie in zwart pak met hoge hoed, met een vogel in een kooitje, een inktstel, gouden kandelaars, een schilderij en een klok. Achteraan loopt een lage bediende met een bos bloemen in een vaas. De chauffeur vooraan heeft een band om zijn pet met ‘…EN BROUWERIJ’. De groep zet koers naar het drukke café waar Heineken’s wordt geschonken. 

Gulle gevers

Uit al die details is op te maken dat de tekening van de bekende Maastrichtse kunstenaar Han Jelinger (bijgenaamd ‘De Kardinaal’) een geschenk aan Heineken moet zijn geweest. Wie de gevers waren, wordt duidelijk als je de tekeninglijst omdraait. Op de achterkant staan de namen van de Gulpener Brouwerij, De Leeuw in Valkenburg en Brand in Wijlre, met handtekeningen van hun respectievelijke directeuren op dat moment: Paul Rutten jr., Paul Chambille de Beaumont en Guus Brand.

 75 jaar Heineken

Bij welke gelegenheid de drie Limburgse brouwerijen de tekening overhandigden, blijkt niet uit de tekening of de lijst. Maar gezien de periode dat de drie directeuren aan de leiding waren, ligt het voor de hand dat het ging om het 75-jarig bestaan van Heineken’s Bierbrouwerij Maatschappij in 1948.

Whooops!

Something went wrong while loading the collection, please try again to get a better experience.

RETRY